Is een tiny house iets voor jou?

Wie droomt er niet van om in het bezit te zijn van een riante villa? Alles groot en ruim. Het zonlicht dat mooi naar binnen valt door de grote ramen, een enorme tuin eromheen met misschien wel een zwembad. En in de zomer op een ligbed relaxen met een cocktail. Heerlijk toch? Voor de meeste mensen zal dit altijd een droom blijven. Maar troost jezelf met deze praktische bezwaren: Zo’n groot huis is duur en vergt veel onderhoud. Al die vierkante meters moeten tenslotte ook schoon en netjes blijven. Je stookkosten zijn hoog en als je te weinig spullen neerzet, hoor je continu een echo in je huis. Dat is niet bepaald gezellig. Het kan gelukkig ook anders.

Tiny House
Misschien heb je wel eens van de term ‘Tiny House’ gehoord. Letterlijk vertaald is het een ‘klein huis’. Over wat je een klein huis vindt, kun je natuurlijk lang praten, maar het fenomeen begint steeds populairder te worden. Mensen willen meer en meer klimaatverantwoord en milieuvriendelijk wonen en leven, om zo hun ecologische footprint te verkleinen. Zij hoeven geen steriele villa van 300 vierkante meter, maar zijn dolgelukkig in hun knusse kleine huisje met spullen die ècht belangrijk voor ze zijn.

Wat is het?

Een Tiny House is een nieuwe woonvorm die een duidelijke filosofie heeft. Het zijn kleine, maar toch volwaardige vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter. Ze kunnen op een (tijdelijke) fundering of op wielen staan. In een tiny house wonen is iets voor maatschappelijk betrokken (buiten)mensen die bewust in het leven staan. Je moet immers normaal leven op weinig vierkante meters en dat vergt aanpassingen en concessies. Een feestje geven voor veel mensen kan bijvoorbeeld niet. Dat past niet. Een voordeel van deze kleine woningen is dat ze relatief goedkoop zijn; tussen de 1000 en 100.000 euro. De prijs is afhankelijk van de grootte, de mate van luxe en of je zelf gaat bouwen. Een ervaren Bob de Bouwer kan natuurlijk een hoop zelf!

De voordelen van klein wonen
Ook als je geen échte Tiny House bezit, maar wel klein woont, zijn er vele voordelen. Bij een grote woning komt zoals we al zeiden veel schoonmaakwerk kijken. In een kleine woning krijg je alles veel sneller schoon en dat scheelt weer tijd. Die tijd kun je dan weer gebruiken voor andere dingen. Omdat er minder spullen in je huis passen, zul je ook sneller klaar zijn met opruimen. Ook hoef je minder te stoken om je knusse huisje warm te krijgen. Dat is weer beter voor het milieu en bespaart geld. Je ecologische footprint wordt met een kleiner huis dan ook meteen een stuk kleiner. Geluk ligt immers niet in vierkante meters of een oprijlaan. Dat ligt bij de mensen die in het huis wonen. Om te genieten van zo’n cocktail heb je alleen maar de zon nodig en die kost voor ons allemaal hetzelfde. Niets!

Bronnen: https://www.tinyhousenederland.nl/ en https://www.businessinsider.nl/tiny-house-wat-kost-het/