Is het slim om je woning tijdens deze crisis te verkopen?

Stel dat je al een poosje met de gedachte speelt om je huis te verkopen. Het kan dan zijn dat je nu bent gaan twijfelen. Het coronavirus heeft tenslotte ons land behoorlijk in de greep. Wij houden netjes anderhalve meter afstand en we blijven zoveel mogelijk thuis. Is het dan slim om nu je woning te verkopen? Los van een aantal sectoren, zoals de horeca en het toerisme, werkt Nederland aan de andere kant wel gewoon door. Omdat mensen meer thuis zitten, hebben ze meer tijd om dingen rustig uit te zoeken. Zo was er onlangs in het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen enorm gestegen is. En dit verklapt eigenlijk al wat er op dit moment op de woningmarkt aan de hand is.

Wat doen kopers?
Mensen zijn nog steeds op zoek naar een andere woning. Dat kan zijn omdat flatbewoners wel graag een tuin willen met dit mooie weer. Of dat jonge gezinnen merken dat het huis toch wat aan de krappe kant blijkt te zijn. Volgens de laatste cijfers is het aantal woningen dat op de markt is gekomen sinds de ingang van de maatregelen met maar liefst 66% gestegen. Toch is de vraag naar woningen gedaald. Hoe kan het dan dat er opeens zoveel huizen te koop staan? Het heeft te maken met het aantal mensen dat nu besloten heeft om te gaan samenwonen en door het wegblijven van toeristen. Nu zitten veel mensen opeens met één of meerdere huizen in hun maag die ze anders zouden verhuren. Hoe langer de coronacrisis aanhoudt, hoe meer geld je kwijt bent aan een woning die je niet verhuurt. Daar komen potentiële kopers nog steeds op af.

Verkopen tijdens een crisis
We zitten nu dus nog even met de vraag: Is het slim om je woning tijdens deze crisis te verkopen? Het is eigenlijk een beetje fifty-fifty. Ja, er is nog steeds vraag naar woningen en de hypotheekrente staat ongekend laag. Als er al een moment is, dan is het nu, vinden veel kopers. Dus als je nu je huis te koop zet, dan heb je een grote kans dat je het vrij snel verkoopt. Aan de andere kant valt er ook iets te zeggen voor even wachten, nu de markt overspoeld wordt met woningen. Het kan zijn dat je minder voor je huis krijgt dan dat je er vóór de crisis voor had gekregen. We weten natuurlijk helemaal niet hoelang deze crisis zal duren. Het grote voordeel is wel dat als je je huis te koop zet, en er heeft iemand interesse, dat dit vaak wèl meteen een serieuze gegadigde is. Er zijn minder snuffelaars.


Advies
Wat nooit kwaad kan, is om de makelaar om advies te vragen. Hij kan je precies vertellen wat het beste bij jouw of jullie situatie past. Misschien is het verstandig om zo snel mogelijk te verkopen, maar wellicht is het ook handig om alvast alles voor te bereiden, maar je huis pas te koop te zetten als het voor jou gunstiger uitkomt. Zo zijn er natuurlijk vele opties en mogelijkheden waar de makelaar je alles over kan vertellen.


Bron: nos.nl