Wat betekent de coronacrisis voor de huizenmarkt?

We kunnen er niet omheen; de coronacrisis is overal. Alle facetten van onze maatschappij worden er in meer of mindere mate door geraakt. Inmiddels merken we ook de gevolgen van de maatregelen die er genomen zijn. Er wordt volop thuis gewerkt, kinderen gaan niet naar school, we moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden en zoveel mogelijk thuisblijven. Maar wat betekenen deze maatregelen nu voor de huizenmarkt? Zien we al veranderingen?

Hypotheekaanvragen
De Hypotheker heeft op basis van eigen cijfers gemeld dat het aantal hypotheekaanvragen in maart bijna een derde hoger lag dan in februari. Als je deze cijfers naast de cijfers van januari legt is de stijging zelfs 54%. Deze groei is natuurlijk opvallend en niet wat we zouden verwachten in tijden van zo’n crisis. Op andere vlakken houden mensen ten slotte juist nu de hand op de knip. Huizenbezitters lijken op dit moment hun hypotheken over te sluiten vanwege de hypotheekrente die nu nog laag is. Inmiddels hebben al vijftien hypotheekverstrekkers een rentestijging doorgevoerd en alles wijst erop dat een stijging van de rente onvermijdelijk is. Daarnaast willen mensen nu hun woning verduurzamen of verbouwen. Makelaars geven aan zich op dit moment nog weinig zorgen te maken. Mensen zetten hun woning nog steeds gewoon te koop en ook nu wordt er nog steeds geboden boven de vraagprijs.

Meer tijd om handen
Door de maatregelen hebben veel mensen opeens veel meer tijd om handen. Een belangrijke maatregel is dan ook: blijf zoveel mogelijk thuis. Door thuis te blijven, wordt het risico op besmetting door corona een stuk lager en gelukkig geven de meesten van ons daar zoveel mogelijk gehoor aan. Wat kun je doen met die extra tijd? Investeren in je woning natuurlijk. Denk aan het witten van die groezelig geworden muren, het vervangen van het oude laminaat of het plaatsen van een mooie overkapping in de tuin. Op deze manier besteed je je tijd nuttig en heb je direct plezier van je werk, nu je veel meer thuis bent. Je zou ook kunnen besluiten om je badkamer of keuken aan te pakken. Of je kunt (delen van) je huis gaan isoleren. Met dit soort klussen waar nu opeens tijd voor is ontstaan kun je de waarde van je woning behoorlijk verhogen.

Het is lastig om in te schatten wat er de komende tijd allemaal gaat gebeuren. Maar laten we zorgen dat we veilig en gezond blijven en de (extra) tijd die we hebben goed gebruiken.

Bron: nos.nl