Wat ga jij met je spaargeld doen?

In Nederland krijgen we allemaal bepaalde lessen van huis uit mee. ‘Dank u wel’ zeggen als je iets van iemand krijgt en ruim je kamer op als er visite komt, bijvoorbeeld. Een andere les die ingebakken zit in de Nederlandse cultuur is sparen. Wie heeft er geen spaarpot gehad?
Sparen is dan ook belangrijk. Denk aan een kapotte wasmachine of een dure reparatie aan je auto. Dan is het handig om wat achter de hand te hebben. Daarnaast sparen we bijvoorbeeld voor een fijne vakantie of een nieuwe bank.

Hoeveel sparen we eigenlijk?

Naast een spaarpot voor leuke dingen of onvoorziene uitgaven wordt er door ons ook druk gespaard voor ‘De oude dag’. Wij Nederlanders zijn gelukkig van nature een behoorlijk spaarzaam volkje. Gemiddeld sparen Nederlanders namelijk 6,4 procent van hun netto salaris. Toch zijn de verschillen hierin wel behoorlijk groot. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat een gezin met twee kinderen en een koopwoning gemiddeld 27.750 euro spaargeld op de bank heeft. Koppels met een koopwoning, maar zonder kinderen sparen gemiddeld meer (35.000 euro). Mensen met een huurwoning sparen over het algemeen minder (5000 euro). Zo’n 40% van de Nederlanders spaart nauwelijks of helemaal niet. Hoeveel je kúnt sparen hangt natuurlijk van verschillende dingen af, maar het advies is om zo’n 10% van je netto loon als spaargeld apart te zetten.

Niet meer laten staan


Er waren tijden dat het nog loonde om spaargeld op een spaarrekening te zetten. De rente was gunstig en aan het einde van het jaar had je dan een leuke bonus. En als je heel veel had gespaard, kon je gaan rentenieren; leven van de rente op je spaargeld. De tijden zijn veranderd en het financiële klimaat is meeveranderd. Spaargeld op een rekening laten staan brengt nu amper iets op en is dus eigenlijk zonde van je geld. Nog even en je moet gaan betalen om je spaargeld op de bank te mogen hebben. Het is dus veel beter om je geld te gaan investeren. Maar waarin? Aan investeren kleven tenslotte allerlei risico’s.

Bakstenen

Het zal je vast niet zijn ontgaan; ‘bakstenen’ zijn een steeds betere investering. We bedoelen dan natuurlijk niet een pallet met een dikke stapel bakstenen erop, maar vastgoed. Steeds meer mensen investeren hierin, want vastgoed verliest niet snel zijn waarde. Met name het kopen van een recreatiewoning kan zeer lucratief zijn. Je kunt in een recreatiewoning beleggen door hem te renoveren en door te verkopen of door hem te gaan verhuren. Een recreatiewoning op een gewilde locatie kan een rendement hebben van wel 5%.

Ook het investeren in je eigen woning is een prima plan. Je kunt hierbij denken aan een nieuwe badkamer, een aanbouw of een modernere keuken. Maar je kunt ook je woning verduurzamen door het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Door deze investeringen verhoog je de verkoopwaarde aanzienlijk. Het is gebleken dat 68% van de kopers bereid is een hogere prijs te betalen voor een ‘turn-key’ woning. Slechts 14% wil graag een huis waar nog aan geklust moet worden.

Kortom: Door je spaargeld in vastgoed te steken doe je dus iedereen een plezier, maar vooral je portemonnee. Wat ga jij met je spaargeld doen?

Bronnen: geld.nl en wegwijs.nl