Verbod op asbestdaken

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gevaren van blootstelling aan asbest.

Waarom verbod op asbestdaken

Particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen mogen in 2024 geen asbestdaken meer bezitten. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. En die vormen een gevaar voor de volksgezondheid. In 2024 is het 30 jaar geleden dat bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken.

Asbestdak na 2024

Wie na 2024 nog een asbestdak heeft moet dit verwijderen. Gemeenten kunnen eigenaren met een boete (dwangsom) dwingen om het asbestdak te verwijderen.

Asbestdak in contact met buitenlucht

Het verbod geldt voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht. Bijvoorbeeld golfplaten en dakleien.

Het verbod geldt niet voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen. Zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit. En het verbod gaat alleen om dakbedekking. Dus niet om bijvoorbeeld boeidelen, dakgoten en gevelpanelen.

Vaak is het wel praktisch om dit gelijk mee nemen bij een sanering.

Verwaarloosde asbestdaken nu al verwijderen

Is een asbestdak in een heel slechte toestand of verwaarloosd? Dan kan de gemeente nu al eisen om het dak meteen te (laten) verwijderen. Beschadigde daken mogen niet tot 2024 blijven liggen.

Eigenaar verantwoordelijk voor verwijdering asbestdak

Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van asbest. Een particulier mag maximaal 35 m2 asbestdak dat in goede toestand is zelf verwijderen. Dit mag alleen in strikt omschreven gevallen. Gemeenten kunnen particulieren informeren onder welke voorwaarden dit mag. Verwijdering van asbest moet altijd gemeld worden bij de gemeente.

In de meeste gevallen moet een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf het asbestdak verwijderen.

Particulieren mogen nooit zelf dakleien verwijderen.

Subsidieregeling voor verwijdering asbestdak

Voor de verwijdering van asbestdaken komt per 1 januari 2016 een subsidieregeling. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) gemeld bij de aankondiging van het dakenverbod. Voor de subsidieregeling is minimaal € 75 miljoen euro beschikbaar.

Het is nog niet bekend hoe deze regeling eruit ziet en voor wie deze beschikbaar komt. Informatie hierover wordt in het najaar verwacht.

Bedrijven kunnen nu al gebruik maken van fiscale regelingen voor verwijdering van asbest.

Handhaving verbod op asbestdaken

Gemeenten handhaven het verbod op asbestdaken.

De handhaving ligt soms bij de provincie. Bijvoorbeeld in een beperkt aantal gevallen bij grote bedrijven.

Stel hier je vraag

  • * velden zijn verplicht.

Recentelijk verkocht: Rak 53 te Heerenveen

Hoe mooi is het, dat je kind de voordeur uit loopt en dan direct in de speeltuin staat! En dat je aan de achterzijde van de woning direct bij jouw eigen garage bent en op loopafstand van voorzieningen zit? Dan is deze hoekwoning aan de Rak de perfecte woning voor u. Deze goed onderhouden hoekwoning ligt op een woonerf in de kindvriendelijke wijk “De Greiden” in Heerenveen. De Greiden heeft diverse voorzieningen als een winkelcentrum, verschillende scholen (zowel openbaar als christelijk), speeltuinen, sportvoorzieningen en kinderdagverblijven. Het winkelcentrum beschikt over twee grote supermarkten, cafetaria, drogisterij en een apotheek. Ook ligt deze woning op loopafstand van het natuurgebied “De Heide” waar u wandel- en fietsmogelijkheden heeft en even kunt ontspannen bij het strandje. Heerenveen staat bekend om Thialf en voetbalclub Heerenveen, deze beide zijn op fietsafstand te bezoeken.

Copyright © Regent Makelaars 2018
  • Vastgoedpro
  • Funda

website door:

JNC Creative