Wat is het energielabel?

Het energielabel laat de energieprestatie van een woning zien en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklasse loopt van A (weinig besparingsmogelijkheden) naar G (nog veel besparingsmogelijkheden). Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Dit is afgesproken in het Energieakkoord. Met het voorlopige energielabel kunnen marktpartijen aan woningeigenaren uitleggen hoe ze een huis energiezuiniger kunnen maken.

Hoe zit het met het voorlopig en definitief energielabel?
Per post ontvangt u een voorlopig energielabel. Het voorlopig energielabel heeft geen formele status. Het is een indicatie van de gegevens gebaseerd op openbare gegevens over de woning, bijvoorbeeld uit het kadaster.

Bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning is het verplicht om van het voorlopige energielabel zelf een definitief energielabel te maken. De woningeigenaar kan vanaf 1 januari via energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid een definitief energielabel regelen.

Met uw DIGID kunt u inloggen op de website van de rijksoverheid en uw energielabel definitief maken.

Het definitieve energielabel van uw woning wordt bepaald aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en tien woningkenmerken. Deze kenmerken zijn bijvoorbeeld het type glas van de ramen in de woonkamer en slaapkamer, isolatie van het dak, de gevel of de vloer en het gebruik van een zonneboiler of zonnepanelen.

Op de website kunt u de gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen. Daarna dient u bewijs toe te voegen aan het online woningdossier (te uploaden). U selecteert een erkende deskundige die het bewijs gaat controleren en daarna verstuurd u de gegevens. Uiteindelijk ontvangt u uw energielabel (de registratie gaat automatisch).

Zodra u uw energielabel definitief heeft gemaakt, kunt u deze overhandigen aan ons of aan de notaris.

Hieronder is het proces in een schema gezet: