Een woning kopen tijdens de coronacrisis?

Is het verstandig een huis te gaan kopen tijdens de coronacrisis? Wij horen deze vraag de laatste tijd veel. Er zijn mensen die gelijk een afwijzend gebaar maken. Hoe kun je daar juist in deze onzekere tijden aan denken? Maar als je het goed bekijkt dan is het niet eens zo'n slecht plan. De verwachting is dat door huidige crisis de woningmarkt gaat normaliseren. Dat wil zeggen dat de vraag minder groot zal worden en de prijzen wat zullen gaan dalen. Doordat de druk nu af gaat nemen, is het zeker voor starters een goed moment om op te gaan letten.

Beleggers
Beleggers hebben door de spanning op de beurzen minder belangstelling, dus de kans dat een woning voor je neus weggekaapt gaat worden door een belegger is daardoor kleiner.
Door het afnemen van het toerisme en expats is het hebben van twee of meerdere huizen voor de verhuur opeens een grote last. Investeerders willen dan ook maar wat graag van hun woningen af. Dat biedt kansen. Dit geldt overigens niet alleen voor de coronacrisis, maar ook voor toeristische gebieden waar een 'niet-zelf-wonenclausule' van kracht is. Dit betekent dat je dus geen huis met bestemming 'woonhuis’ voor recreatiedoeleinden mag gebruiken. Je moet er dus zelf in wonen, of verhuren voor langere tijd.


Normalisering
De concurrentie is bovendien nu minder groot, omdat veel mensen hun verhuisplannen opschorten. Doordat de huizenmarkt gaat normaliseren, zal de druk om snel een beslissing te nemen afnemen. Dan kan er misschien wel weer ouderwets onder de vraagprijs geboden worden. Vaak wordt een huis samen met een partner gekocht. En als je allebei een vast inkomen hebt wat niet bedreigd wordt door de crisis, dan kun je in combinatie met de historisch lage hypotheekrente gerust een gooi doen naar je droomhuis. Ook als ZZP'er of ondernemer is het nog steeds mogelijk om een hypotheek te krijgen.

Tips
Enkele tips voor als je op zoek bent naar een nieuwe woning tijdens de coronacrisis:

 

  • Online onderzoek. De eerste stap naar je nieuwe huis is het goed bekijken van alle beschikbare informatie over de woning. Zo kom je er misschien wel achter dat er dingen ontbreken of niet mogelijk zijn.
  • Je financiële situatie in kaart brengen. Wat is je huidige financiële situatie en wat zal de coronacrisis betekenen hierin? Zo weet je wat er financieel gezien mogelijk is.
  • Digitale bezichtiging! Door de coronacrisis moet het bezichtigen van een woning natuurlijk anders verlopen. Open Dagen zitten er niet meer in en het bezichtigen van een huis is aan regels gebonden.

Regent Makelaars biedt daarom een unieke service waarmee je een huis online kunt bezoeken. Gewoon vanuit je veilige huis! Op onze Facebookpagina verzorgt makelaar Pieter de Jong een digitale bezichtiging, zodat je nog beter vooraf kunt bepalen of je een huis in het echt wilt gaan zien. Klik, like en deel #pieterkomtlangs op onze Facebookpagina.