Gaat de hypotheekrente stijgen?

Door de coronacrisis krijgen wij regelmatig deze vraag. We kunnen natuurlijk alleen maar een antwoord formuleren dat gebaseerd is op het nu. De coronacrisis brengt veel onzekerheid, dus onduidelijkheid met zich mee. Op dit moment krijgen we in elk geval al de eerste signalen binnen dat de rente inderdaad zal stijgen. De media brengt dit nieuws op verschillende manieren en noemt verschillende percentages. De ene nieuwssite kondigt in koeienletters aan dat er een forse stijging aan zit te komen en de andere heeft het over slechts een kleine stijging. En ook hier hebben beide partijen eigenlijk gelijk, want het ligt er ook aan hoeveel hypotheek je nodig hebt.

Wat voor stijging
Naar verwachting gaat de hypotheekrente stijgen met 0,3%. Er zijn al verschillende hypotheekverstrekkers die deze stijging hebben aangekondigd. Dit is niet heel erg alarmerend allemaal, want dat is op een annuïteitenhypotheek van 300.000 euro een verschil van 30 euro per maand. Geen reden dus om nu meteen te stoppen met het zoeken naar je droomhuis. Het enige nadeel zou eventueel kunnen zijn dat je door een hogere rente nét niet voldoende hypotheek kunt krijgen voor het huis dat je zou willen kopen. Maar ook dat is op dit moment nog te verwaarlozen.

Speculaties
Over hoe de hypotheekrente zich de rest van het jaar zal gaan ontwikkelen lopen op dit moment alleen nog rekenmodellen en speculaties. Maar gezien de resultaten uit het verleden kunnen wij ervan uitgaan de deze prognoses aardig dicht in de buurt van de werkelijkheid zullen zitten. Met alle sombere geluiden die er op dit moment over de economie zijn, zal naar verwachting de hypotheekrente alleen nog maar verder stijgen. Toch zal de Europese Centrale Bank er alles aan doen om deze rentestijging zoveel mogelijk te temperen om het economisch herstel zo vlot mogelijk te laten verlopen. Iedereen is daar tenslotte bij gebaat, zowel kopers als verkopers.


De coronacrisis
Alles hangt met elkaar samen. We hebben op dit moment nog geen idee hoelang de coronacrisis precies gaat duren. Hoe langer het duurt, hoe meer de hypotheekrente onder spanning zal komen te staan. We doen er dan ook allemaal goed aan om ons te houden aan de regels die opgesteld zijn door het RIVM. Hoe beter wij ons aan deze regels houden, hoe sneller de crisis voorbij is. Waar we wel vanuit kunnen gaan, is dat de hypotheekrente in ieder geval voorlopig niet meer zo laag zal komen te staan zoals nu. We kunnen je daarom rustig adviseren om nu nog te profiteren van de historisch lage rentestand.