Hoe kun je besparen op energie (maar nu écht)?

De energieprijzen zijn omhoog geschoten, dat heeft iedereen al gemerkt. Nu er ook nog oorlog is uitgebroken in Europa, ziet het er niet naar uit dat dit op korte termijn veel beter zal gaan worden, dus we gaan besparen op energie. Maar nu écht. ‘Het milieu en het klimaat’ waren al goede redenen, maar laten we eerlijk zijn; je portemonnee is uiteindelijk óók een belangrijke reden. En daar merk je het nu meer dan ooit. Laten we de handigste manieren om te besparen gaan bekijken. Sommige zijn tenslotte kinderlijk eenvoudig.

Isoleren, isoleren, isoleren
Het is bijna eng hoeveel warmte er verloren gaat in een slecht geïsoleerd huis. Vooral oudere woningen lekken warmte als een malle. De kortste klap is dan ook het aanschaffen van dingen als tochtstrips en deurborstels. Daarmee kun je voor een klein bedrag al flinke winst boeken. Wanneer je met een warmtecamera gaat kijken in een ruimte waar je warmte verliest, is dat altijd in de kieren van deuren en ramen. Zorg wel dat je goede ventilatie houdt in de ruimte.

Warm water
Lekker lang douchen vinden veel mensen fijn, maar het is natuurlijk ook een punt waarop je kan besparen. Je spoelt schoon drinkwater weg, wat ook eerst nog verwarmd moest worden. Daar gaat alweer een heleboel energie mee verloren. Probeer eens te kijken of je in vijf minuten kunt douchen. Hiervoor kun je een stopwatch laten lopen of juist een timer voor vijf minuten zetten. Kom je niet uit? Vraag jezelf dan af welke activiteiten onder de douche je kunt verkorten en kort sowieso het ‘alleen maar staan’ in.

Glas
Dubbelglas is al goed, maar HR++-glas of zelfs driedubbelglas is natuurlijk beter. Bij dit laatste heb je drie glaslagen met daartussen droge, stilstaande lucht. Niet in alle bestaande kozijnen is driedubbelglas mogelijk, maar met HR++-glas isoleer je je woning ook al merkbaar beter. HR++-glas kan zelfs tot een factor twee beter isoleren dan alleen HR-glas. Als je je hand bij het glas houdt, voel je er haast geen kou meer af komen. Dit is een investering die zichzelf niet alleen in de kosten terugbetaalt, maar ook in comfort én in de waarde van je woning.

Zonnepanelen
De zon is een gratis bron van energie. Waarom zou je dat niet voor je laten werken? Ongeveer een kwart van de woningen in Nederland heeft ze inmiddels: zonnepanelen. Ook als er weinig zon is, wordt er toch energie mee opgewekt. Voorheen was het een investering die pas op de lange termijn rendabel werd, maar met de huidige energieprijzen heb je de kosten er in no-time weer uit. Met een app kun je goed zien hoeveel stroom je panelen hebben opgewekt, welke dagen het zonnigst waren de afgelopen maand en of je meer hebt opgewekt dan je hebt verbruikt. Dat is een leuke manier van bezig zijn met bezuinigen.

Van gas los
Heb je nog een gasfornuis? Dat is echt niet meer van deze tijd. Hup, de deur uit met dat ding en op naar bijvoorbeeld een fijne inductieplaat. Hiermee kook je vrijwel hetzelfde als op gas, maar dan uiteraard helemaal elektrisch. Je kunt bij Ikea bijvoorbeeld al voor 89 euro een inductiekookplaat halen en zo meteen besparen op het dure gas. Het is ook nog eens veiliger en schoner. Je eten smaakt er in elk geval net zo lekker mee.

Een verse CV-ketel
Als je CV-ketel meer dan 10 jaar oud is, dan is het verstandig om deze te laten vervangen. De huidige CV-ketels zijn veel rendabeler en zuiniger. Ook deze investering betaalt zichzelf snel terug.

Subsidie
Als je twee energiebesparende maatregelen toepast, zoals 25m2 muur of dak isoleren en een zonneboiler plaatsen, krijg je subsidie. Zo betaal je dus niet de volle mep, terwijl je wèl van de voordelen geniet. Online kun je vinden welke voorwaarden er zijn en hoe het in zijn werk gaat.

Dat we allemaal hoe dan ook meer moeten betalen voor energie, is een feit. Maar door in te zetten op één of meer van deze manieren om te besparen op energie, pakt je energierekening beduidend lager uit. En alles wat je overhoudt, kun je dan weer in leukere dingen stoppen.