Hoe kun je succesvol thuiswerken?

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is er door de regering gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken. Daarom wordt er vergaderd aan de keukentafel, worden offertes vanaf de bank verstuurd en worden contracten vanuit de achtertuin besproken. In het begin voelde dat allemaal nog wat grappig aan. Het had wel iets ludieks om op deze manier te werken. Op sociale media zie je dan ook nog steeds veel grappige foto's langskomen van vergaderingen in pyjama of met een kind of huisdier op schoot. Intussen zijn we echter aardig wat weken verder en begint het thuiswerken steeds meer te wennen, dus hebben we een paar tips voor een nóg betere thuiswerkomgeving.

Houding en licht
Zorg voor een goede zithouding. Op je werk heb je vaak de beschikking over een fijne bureaustoel die je in alle standen kunt zetten en een bureau die op de juiste hoogte is ingesteld. Een eetkamerstoel en de keukentafel zijn niet ideaal om de hele dag aan te zitten. Zorg dus voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. De bedoeling is dat je je nek niet hoeft te belasten als je naar je scherm kijkt. Zorg dus dat je computerscherm op een hoogte zit waarbij je niet omlaag hoeft te kijken. Let op de verlichting. Zorg voor voldoende licht in je huis, maar ook weer niet te veel, want dan zie je niets meer op je laptop of computer. Maak het ook weer niet te donker, want dat is slecht voor je ogen. Wit licht is het beste, omdat je lichaam en geest dan wakker en alert blijven.


Focus
Concentratie is een essentieel onderdeel van thuiswerken. Met spelende kinderen of een luidruchtige partner om je heen, kan dat een flinke uitdaging zijn. Maak afspraken met je huisgenoten. Overleg met elkaar hoe je aan kunt geven dat er momenten zijn dat je écht even niet gestoord wilt worden. Je kunt bijvoorbeeld een briefje met werktijden ophangen, zodat het voor iedereen duidelijk hoe lang het rustig moet zijn. Ook rommel kan je concentratie breken, dus ruim lekker op. Probeer zoveel mogelijk spullen die je niet nodig hebt tijdens je werk uit het zicht op te bergen. Hoe minder afleiding in je zicht, hoe meer aandacht voor je werk.

Thuiswerkproof huis?
Lukt het je nu nog niet om ongestoord thuis te werken? Dan zou het wellicht ook een idee zijn om eens rond te gaan kijken naar een woning die meer mogelijkheden biedt op dit vlak. Denk aan een extra kamer of een huis waar al een kantoor bij zit. Je kunt bij het zoeken naar woningen handig gebruik maken van het filter 'aantal kamers', zodat je precies de huizen vindt die een extra kamer hebben waar je ongestoord kunt thuiswerken.