Is woningruil iets voor jou?

Je koopwoning ruilen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd. Woningruil is een bekend begrip als het gaat om huurwoningen. Je voorkomt daarmee eventuele wachtlijsten en beide partijen hebben direct de woning die ze zoeken. Maar kun je ook een koopwoning ruilen? Ja, dat kan! Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Krapte
De woningmarkt zit momenteel op slot, zoals ze dat zeggen. Het aanbod van het aantal koopwoningen is beperkt en de vraag naar koopwoningen is onverminderd hoog. Niet alleen drijft dit de verkoopprijzen op, maar ook het zoeken naar een geschikte woning wordt moeilijker. Per aangeboden woning zijn er veel meer kapers op de kust en woningen staan veel korter te koop. Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, terwijl je je eigen woning nog moet verkopen, kan dat stress opleveren. Een meer ontspannen manier kan dan zijn om je woning te ruil aan te bieden.

Ruilen
Het klinkt natuurlijk ideaal: Jij bent op zoek naar een woning en je ziet er een die aan je eisen voldoet en de tegenpartij is precies op zoek naar jouw woning. Een gezin met kinderen is bijvoorbeeld op zoek naar een grotere woning en een ouder echtpaar wil juist kleiner gaan wonen. Of een echtpaar waarvan de kinderen al het huis uit zijn en in een kinderrijke buurt woont, wil graag de rust opzoeken. Dit stel kan dan ruilen met iemand die juist wat meer speelkameraadjes voor de kids wil hebben.

Hoe het werkt
Twee woningen die exact hetzelfde waard zijn, kom je vrijwel niet tegen, dus het werkt anders dan bij een huurwoning. Het is daarom bij het ruilen van een koopwoning ten zeerste aan te raden om dit samen met de makelaar te doen, want er komt nog wel wat bij kijken. Beide woningen zullen uiteraard getaxeerd moeten worden en daarna moet er onderhandeld worden over de hoogte van de eventuele overwaarde tussen de twee woningen. Daarnaast zullen er goede afspraken moeten worden gemaakt over de oplevering. Uiteindelijk kom je tot een akkoord waar beide partijen zich in kunnen vinden.


Een mooie oplossing
Ruilen kan een mooie oplossing zijn, zeker in deze stressvolle tijden. Beide partijen hebben hun droomhuis, maar zonder de stress van het bekijken van en bieden op een woning. Je hoeft ook niet wakker te liggen of je je eigen huis wel op tijd zult verkopen en je hebt geen dubbele woonlasten. Van ruilen komt dus niet altijd huilen. Een koopwoning ruilen is (nog) niet heel gebruikelijk, maar zeer zeker mogelijk. Lijkt dit je wat? Neem gerust contact op met de makelaar om de mogelijkheden te bespreken.