Waarom is een aankoopmakelaar een goed idee?

Het is een behoorlijke toestand geworden op de huizenmarkt. Iedere dag zijn er nieuwe verhalen over kopers die elkaar staan te verdringen voor een woning en dat huizen die nog geen vijf minuten op internet staan, al onder bod zijn. Ook fors overbieden is meer regel dan uitzondering en dan nog weet je niet of je (over)bod wel hoog genoeg is. Hoe kom je op zo’n overspannen markt nu nog aan een woning? Veel mensen kiezen ervoor om alles zelf te doen. Het zoeken van de woning, het bieden, het regelen van de hypotheek en het contact met de notaris. Dat scheelt tenslotte een heleboel geld. Maar je loopt wel het risico dat er veel tijd en energie in het zoeken en kopen van een huis gaat zitten. Soms wel té veel.

Hulp en advies
Een oplossing is dan ook een aankoopmakelaar in de arm nemen. De aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Van zoekopdracht tot sleuteloverdracht, de aankoopmakelaar helpt en adviseert je. De aankoopmakelaar is op de hoogte van de huizenmarkt en weet wat er speelt. Zo is de aankoopmakelaar vaak wat eerder op de hoogte van een huis dat op de markt komt en zo kun je een heleboel mensen voor zijn. Dan sta je eens een keertje vooraan in plaats van op een reservelijst.


Objectiviteit
Ook is de aankoopmakelaar niet emotioneel betrokken bij het zoeken en kopen van jouw droomhuis. Daarom is deze beter in staat om een objectieve mening te hebben en kan je dus beter adviseren in wat voor bod je moet doen. Zo betaal je nooit teveel. De aankoopmakelaar kan voor je onderhandelen met de verkopende partij, kan eventueel meegaan naar de bezichtiging en tenslotte mee naar de notaris voor de sleuteloverdracht. Hoeveel en wat de verkoopmakelaar voor je doet, kun je natuurlijk met elkaar afspreken.


De kosten
Dat een aankoopmakelaar dit allemaal niet voor niets doet, spreekt voor zich. De kosten voor een aankoopmakelaar noemen we ‘courtage’. De courtage is meestal een percentage van het aankoopbedrag, maar een vast bedrag kan ook. De hoogte van de courtage is gebonden aan regels zodat je nooit teveel betaalt. Een aankoopmakelaar rekent gemiddeld tussen de 1,2% en 1,8% courtage. Dit komt neer op een bedrag tussen de € 2.400 en € 3.600 bij een woning van € 200.000. Dit is exclusief btw en hoeft pas na de definitieve aankoop te worden betaald. Het is verstandig om eerst een offerte aan te vragen voordat je een beslissing neemt. In ieder geval maakt het het zoeken en kopen van een huis een heel stuk aangenamer. Je wordt namelijk een stuk ontzorgt en met de overspannen huizenmarkt van vandaag de dag is dat een luxe om zeker in overweging te nemen.