Waarom is een huis kopen zo lastig momenteel?

Het is voor starters, alleenstaanden en herstarters momenteel erg moeilijk om een huis te kopen. Omdat de gemiddelde woning op dit moment maar liefst 326.000 euro kost, vallen een heleboel mensen tussen wal en schip. Het aanbod van woningen tot 250.000 euro is in het afgelopen jaar zelfs gehalveerd. Voor mensen met een modaal inkomen (36.500 euro bruto) is het kopen van een woning dan ook verre van vanzelfsprekend. Het hangt er uiteraard vanaf waar in Nederland je op zoek bent naar een woning, maar op steeds meer plekken wordt het steeds moeilijker.

Achterstand
In de grote steden worden relatief kleine woningen en appartementen voor hoge prijzen aangeboden en door de schaarste is overbieden meer regel dan uitzondering. Veel starters stellen daarom het kopen van een huis uit tot hun inkomen voldoende gestegen is en koppels die uit elkaar zijn, moeten soms noodgedwongen nog samen blijven wonen. Er is ook steeds minder keuze, wat de prijzen opdrijft. Daarnaast loopt de woningproductie juist achter. Er zouden jaarlijks 90.000 nieuwbouwwoningen bij moeten komen om de achterstand in te halen.


Hypotheekregels
De afgelopen jaren zijn de hypotheekregels strenger geworden. Een hypotheek moet natuurlijk bij je draagkracht én bij de waarde van de woning passen. Er moet flink worden afgelost, maar eigen geld is vaak ook nodig en dat heeft niet iedereen. Jongeren met een prille loopbaan en eenverdieners die een modaal inkomen hebben worden hierdoor geraakt. Het is belangrijk dat iemand een hypotheek kan (blijven) betalen, dus zijn deze regels helaas nodig. De tijd van veredeld kunnen huren met een aflossingsvrije hypotheek is voorbij. Door het aanscherpen van de regels zijn er gelukkig wel veel minder mensen die met betalingsproblemen komen te zitten.

Herstarters
Voor herstarters zijn er op de woningmarkt ook uitdagingen. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld door een scheiding op zoek zijn naar een woning. Als er kinderen in het spel zijn, kan het hebben van één of meerdere extra slaapkamers een factor zijn. Maar als door het inkomen van de herstarter en de voorwaarden alleen een appartement met één slaapkamer überhaupt mogelijk is, kan dat erg vervelend zijn. Ook de locatie doet tenslotte ter zake. Wanneer kopen dan geen optie is, de inkomenseisen voor particuliere huur te hoog zijn en je voor een woning via een woningstichting minimaal vijf jaar ingeschreven moet staan, blijft er weinig over.

Geen oplossing op korte termijn
Er is voor de grote groep woningzoekenden helaas geen pasklare oplossing op de korte termijn. Zolang vermogende zakenlui nog bestaande woningen blijven opkopen en voor de hoofdprijs mogen verhuren, de bevolking blijft groeien en de bouw van nieuwe woningen in het goedkopere segment achterblijft, zal dit probleem blijven voortduren. Het zal voor vele mensen dan ook een kwestie zijn van genoegen nemen met minder. Als je dan een woning kan kopen met twee slaapkamers in plaats van vier, of vijftien kilometer verder dan waar je had gewild, kun je van daaruit wachten op betere omstandigheden. Alles is immers tijdelijk.