Waarom moet je huis niet op Funda’s Finest terecht komen

Als je regelmatig naar huizen zoekt kom je af en toe dingen tegen waar je mond van open valt. Van die momenten waarop je denkt: “Deze mensen wísten toch dat de makelaar langs kwam om foto’s te nemen?” Je wilt je huis toch voor een zo goed mogelijke prijs verkopen? Kennelijk zijn er verkopers die dat helemaal niet belangrijk vinden. Of die dingen met hun huis hebben gedaan die voor hun volstrekt normaal zijn, maar waar iemand anders helemaal niets van begrijpt.

Over smaak valt niet te twisten
Er is natuurlijk altijd een verschil in smaak. Wat de één verschrikkelijk vindt, vindt de ander prachtig. En dat is nu juist zo leuk aan de mens én de huizen. De één vindt een blauwe muur mooi, de ander heeft liever alles wit. De één vindt een pikzwarte nis met een enorm beeld een aanwinst voor de woonkamer, de ander kan daar absoluut niets mee. Wat je af en toe tussen het aanbod voorbij ziet komen, houdt soms het midden tussen afschrikwekkend en hilarisch. En soms overstijgt het wat je nog onder ‘smaak’ kunt scharen. Je kunt dan denken aan een duidelijk vuil, onopgemaakt bed of een twijfelachtige sok op het nachtkastje van dit bed. Het is soms verbijsterend waar de verkopende partij soms geen punt van maakt voor de foto’s van het huis.

Funda’s Finest
Smerige, volgebouwde of bizarre woningen die te koop staan zijn zelfs een grote hit op Instagram. Dagelijks volgen bijna 71 duizend mensen het account: Funda’s Finest, waar je een bloemlezing kunt vinden van wat je zo al op de huizensite tegenkomt. Je weet af en toe niet wat je ziet. Van toiletten die naast een open trapgat zijn gemaakt tot huizen vol schimmel en viezigheid. Mysterieuze tuinhuisjes, volle aanrechten of appartementen die van binnen tot saloon zijn omgebouwd. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Maar er staan ook uitzonderlijke huizen tussen die op een andere manier verbazen. Zo blijk je een basiliek te kunnen kopen om daar een woning in te maken. Leuk als je van hoge plafonds houdt.

Betere verkoop
Je begrijpt wel dat dit soort woningen een bepaald soort aandacht krijgen, maar het zal voor de verkoop verre van ideaal zijn. Een huis verkoopt immers veel beter als het gewoon schoon en opgeruimd is. Als je op een foto al ziet dat er een stel zwijnen in een huis woont en dat de foto’s bij wijze van spreken al stinken, kan dat behoorlijk afschrikken. En dat zal direct invloed hebben op de uiteindelijke verkoopprijs. Niet iedereen kan door een tafel vol rondslingerende peuken of tijdschriften heen kijken, tenslotte. Laat je daarom adviseren over hoe je je woning op zijn voordeligst op foto’s krijgt, zodat jij in ieder geval nooit met je woning op Funda’s Finest terecht hoeft te komen. Soms kan het al een kwestie zijn van die tijdschriften gewoon bij het oud papier te gooien en je kunt een foto maken met een nette salontafel.