Waarom willen steeds meer mensen naar het platteland verhuizen?

Al 18 jaar lang is het Britse tv-programma 'Escape to the country' een kijkcijferkanon in een groot aantal landen. Het concept is eenvoudig; meestal zijn het twee mensen die in een drukke stad wonen en die de rust van het platteland op willen zoeken. De presentator komt met een drietal prachtige huizen binnen het gestelde budget aanzetten, plus natuurlijk het verrassingshuis. Voor welk huis zal het stel kiezen? Daarnaast wordt de omgeving met sfeerbeelden in het zonnetje gezet.

Natuurschoon
Menigeen zit diep te zuchten bij het zien van de prachtige huizen en het natuurschoon waarin die zich bevinden. Iets minder romantisch, maar wel praktischer is het nieuwe programma 'Voor hetzelfde geld' waar mensen geblinddoekt van hun stad naar een prachtige woning in de provincie worden gereden. Die woning staat dan voor hetzelfde bedrag te koop als het huis waar ze naar zochten in de stad. Het zal je niet verbazen dat je in de provincie veel meer huis voor je geld krijgt dan in de stad. Daarnaast is de aanwezigheid van groen om je heen veel beter voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.


Leven buiten de stad
Waar ‘Voor hetzelfde geld’ veel aandacht aan besteedt is hoe anders het leven buiten de stad is. Je kan natuurlijk te maken krijgen met veel meer reistijd van en naar je werk, inclusief de file. Mogelijk zit je veel verder van vrienden en familie. Je kan misschien niet meer even 's avonds om half 10 boodschappen gaan doen en ook niet meer 7 dagen per week. Zo bleek het voor een koppel onoverkomelijk dat er zelf gekookt moest gaan worden, omdat er geen pizza of sushi gebracht kon worden.

Dat dit programma wekelijks bijna een miljoen kijkers trekt, is in deze tijd niet vreemd. De lokroep van de frisse lucht van het platteland wordt steeds luider, omdat veel mensen het in de stad door alle coronamaatregelen steeds benauwder krijgen.

Lockdowns en maatregelen
Nederland is inmiddels al ruim een half jaar in de ban van nieuwe regels en de bijbehorende afstand. Waar midden in een stad wonen voor velen een luxedroom was, -alle faciliteiten lekker dichtbij-, lijkt nu het hebben van een eigen tuin en het naar-buiten-kunnen een nieuwe wens. Hutjemutje in een stad wonen levert nu uitdagingen op die er op het platteland gewoon niet zijn. Stel je voor dat je in een grote flat woont en dan ook nog op een van de hogere verdiepingen. En er staan zeven flatgenoten voor de lift te wachten, terwijl jij met een zware tas boodschappen aan komt lopen. Je kunt nu niet met zijn achten die lift in stappen en jij kwam als laatste aanlopen. Ga je dan wachten tot je in je eentje in de lift kunt staan of pak je de trap? Of stap je toch met anderen die lift in? Op het platteland parkeer je je auto gewoon op de oprit en je loopt met je boodschappen naar de voordeur.

De lange termijn
Nu het steeds duidelijker wordt dat Covid-19 voorlopig nog invloed zal hebben op ons dagelijks leven, nemen steeds meer mensen de stap naar buiten. De langere reistijd wordt dan maar voor lief genomen. Vrienden en familie kun je met behulp van alle technologie op afstand zien en spreken en inmiddels zijn we aan het thuiswerken ook wel een beetje gewend. En één ding is zeker waar; je krijgt buiten de stad veel meer huis voor je geld. Je makelaar kan jou uitstekend helpen om jouw droomhuis buiten de stad te vinden. Alvast wat inspiratie opdoen? Kijk eens een paar afleveringen van ‘Voor hetzelfde geld’ of ‘Escape to the country’.