Wanneer kan de wettelijke bedenktijd handig zijn?

Je parkeert de auto voor de deur van de woning die je gaat bezichtigen en gek genoeg voelt dit al vertrouwd. Je stapt over de drempel en je voelt het al. Je kijkt elkaar aan. Je partner knikt, met dezelfde blik in de ogen. Dit is hem! Dit is het huis waar we naar zochten. De adrenaline giert door je lijf. In ieder vertrek dat je bekijkt, zie je je eigen meubels al staan. Samen met de makelaar spreek je een bod af. Nu gaat het beginnen. Zal de verkopende partij het bod accepteren of komen ze nog met een tegenbod? Zijn er misschien nog meer kapers op de kust? Er schieten allemaal scenario's door je hoofd. Je hoort wel eens zeggen dat mensen op dat moment 'zwanger zijn van een huis'. Het kunnen spannende uren zijn, maar ook spannende dagen of zelfs weken.

Een vervelend bestemmingsplan 
En dan gaat de telefoon: de felicitaties van de makelaar. Het is eindelijk zover. Je hebt je droomhuis gevonden én de koop is gesloten. De volgende dag zijn er blije gezichten op het makelaarskantoor. De voorlopige koopovereenkomst wordt getekend, dus het gaat nu écht beginnen. Thuis app je snel vrienden en familie met het goede nieuws, maar dan zie je je partner in de woonkamer staan, lijkbleek, met de krant in de hand. Er staat een bestemmingsplan dat is goedgekeurd is door de gemeente in de krant. De uitbreiding van het spoor gaat pal langs de achtertuin van de nieuwe woning. Zelf ben je al een slechte slaper en je weet dat het geluid van langskomende treinen hier niet bij zal helpen. Oei.

Wat nu?
Gelukkig heb je na het sluiten van de koopovereenkomst een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin je zonder opgave van redenen van de koop mag afzien. De bedenktijd van drie dagen begint om 0.00 uur op de dag nadat de koper een exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen die ondertekend is door beide partijen. Rond de feestdagen worden daar ook nog eens uitzonderingen op gemaakt, omdat veel instanties dan gesloten zijn. Dankzij deze bedenktijd kun je dus nog afzien van het huis waar binnenkort een trein langs raast. Je makelaar kan je meer over de wettelijke bedenktijd vertellen.

 

Horrorverhaal
Nu is het hierboven geschreven scenario wel een absoluut horrorverhaal, maar de drie dagen bedenktijd kunnen ook goed uitkomen als je snel een beslissing moet nemen, maar nog moet wachten op de uitslag van bijvoorbeeld een bouwkundig onderzoek of de reële waarde van de woning. Je bent in ieder geval als koper beschermd en dat geeft een rustig gevoel. Overigens zal het horrorverhaal nooit écht zo kunnen zijn, want je makelaar checkt natuurlijk altijd vooraf of er geen bestemmingsplan is dat de waarde van je huis zou kunnen verminderen. Dat is in elk geval al een fijne gedachte.


Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huis-kopen/vraag-en-antwoord/hoeveel-bedenktijd-heb-ik-na-het-kopen-van-een-woning