Wat voor soorten woningen zijn er?

Als je op internet naar huizen gaat zoeken, levert je eerste zoekopdracht waarschijnlijk veel resultaten op. Om je keuze persoonlijker te maken, ga je dus filteren. Onder het kopje 'soort woning' staan een paar eigenaardige huizensoorten. Een ‘woonboerderij’ of een ‘2-onder-1-kap’ spreekt nog wel voor zich, maar wat is bijvoorbeeld precies een bel-etage? Of een corridorflat? We gaan er naar een aantal kijken.

De bel-etage
Een bel-etage zul je in een dorp niet zo snel aantreffen. Het is een echt stadsding. Zeker in de oude arbeiderswijken is een bel-etage een vast onderdeel van ieder appartementengebouw. Een bel-etage is de eerste etage boven het souterrain. Hij zit dus niet op de begane grond, maar het is ook geen eerste verdieping. Het zit er net tussenin. Om in het souterrain of de rest van het appartementencomplex te komen, moet je dus een trap op om aan te bellen. Vandaar dat deze halfhoge etage de naam bel-etage heeft gekregen.

De corridorflat
Een corridorflat als koopwoning zul je in Nederland niet veel tegenkomen. Tenminste niet als woning, want er bestaan een heleboel corridorflats waar eigenlijk alleen maar in geslapen wordt. We noemen die ook wel ‘hotels’. Bij een corridorflat ontbreekt een galerij. Op de etage heb je een lange gang waar de voordeuren op uitkomen, net als in een hotel. Maar anders dan bij een galerijflat hoef je bij een corridorflat niet naar buiten.

Geschakelde woning
Net als bij de corridorflat zit het verschil in de details. Een geschakelde woning is eigenlijk gewoon een rijtjeshuis. Met dank aan de grote woningnood in de jaren zeventig, schoten deze goedkope en ruime doorzonwoningen als paddenstoelen uit de grond in de randgemeenten van grote steden. Heel veel variatie zat er niet in. Je kunt nog steeds iemand geblinddoekt in zo'n wijk plaatsen en als je de blinddoek weghaalt, zal deze persoon geen idee hebben waar hij is. Bij wijze van spreken, natuurlijk. Maar zo erg lijken deze wijken op elkaar. Gelukkig kwam er meer variatie in de rijtjeshuizen en zo verscheen de geschakelde woning. Het is eigenlijk nog steeds een rijtjeshuis, alleen dan met een eigen dak dat los is van die van de buren. Een andere variant is de verspringende woning, waarbij, de naam zegt het al, de gevel verspringt met die van de buren.

Maisonnette
Een appartement of flat is er in veel variaties. We hebben de corridor- en galerijflat al genoemd, maar er is ook nog zoiets als een portiekflat. Anders dan bij een corridorflat waar de voordeur op een gang uitkomt, komt bij een portiekflat de voordeur direct uit in het trappenhuis. Een appartement in een van deze gebouwen kenmerkt zich doordat ze allemaal gelijkvloers zijn. Maar in sommige gevallen is het appartement verdeeld over meer etages met een interne trap. In dat geval spreekt men van een maisonnette. Zeg maar een rijtjeshuis ín een appartementengebouw.


Meer vormen
Er komen nog steeds nieuwe bouw- en woonvormen bij. Zo hebben we het een poosje geleden nog over tiny houses gehad, piepkleine woningen die toch van alle gemakken voorzien zijn. Er zijn ook nog lofts, herenhuizen, studio's of wat dacht je van een Faux Chataux; zo'n protserig huis met veel opsmuk en gipsen beelden, waarvan je bijna denkt dat het een kasteel is. Je weet er vast nog wel een paar te noemen. Eén ding is zeker, als het te koop staat, kunnen wij helpen met de aankoop ervan. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je je er thuis voelt.