Wat zijn de tuintrends van 2021?

Nu het eindelijk weer een beetje warmer begint te worden, kunnen we onze bubbel weer vergroten naar de tuin. Nu is natuurlijk de grote vraag: wat gaan we dit jaar met de tuin doen? Kan de overkapping weer worden afgebroken? Moeten alle tegels er weer uit? Hier vind je de nieuwste en leukste tuintrends van 2021.

Een vrolijke zomer
De modewoorden voor dit jaar zijn ‘kleur’ en ‘klimaat’. Dit jaar gaan de kleuren eraf spatten in de tuin. Felle kleuren, safariprint, aardetinten, het mag allemaal. Van warm terra tot kikkergroen en van betongrijs naar zachte natuurlijke kleuren. Zorg voor een goede basiskleur en dan kun je lekker spelen met potten, tuinmeubels en accessoires. Zo gaan we een vrolijke zomer tegemoet.

De schaduwplekken in de tuin en de veranda geven we een warme terrakleur met veel groene planten. Zo creëer je die mediterrane sfeer die we nu echt wel aan het missen zijn. Zorg voor een comfortabele zit, zodat je zelfs op een regenachtige dag met een dekentje toch nog lekker een boek kan lezen. Verderop in de tuin is het tijd voor fiësta! Geel en blauw geven een feestelijk gevoel. Je tuin zal eruit zien alsof er ieder moment een feestje kan losbarsten. De barbecue staat natuurlijk al te glimmen en de tuinmeubeltjes doen denken aan het terras van een kleine bodega. Alles wat nog mist is iemand met een gitaar.

Zomerse rust
Houdt je toch meer van je rust? Geen probleem. Donkergrijs combineren met natuurtinten is dan de juiste trend. Maar om het allemaal wat luchtig te houden zijn de kleuren terra en oker dit jaar terug te vinden in veel accessoires. ‘Buiten is ook binnen’ is in 2021 de insteek wat betreft het meubilair. Je kunt dan denken aan tuinmeubels die niet zouden misstaan in de woon- of de eetkamer. Staande schemerlampen, bankstellen, houten tafels en vloerkleden die allemaal geschikt zijn voor buiten, en tegen een buitje kunnen, verlengen de woonruimte naar buiten toe.


Klimaatbestendigheid
Verder gaan we de tuin dus voorbereiden op een hogere klimaatbestendigheid. We hebben allemaal gemerkt dat het weer anders is dan de voorgaande jaren. Hoge temperaturen wisselen elkaar af met grote buien en we gaan onze tuin daarop voorbereiden. Is je tuin geheel betegeld? Haal dan een rand of om en om tegels weg langs de zijkanten en vul de gaten met helder wit grind om het water sneller te laten weglopen. Zet een grote pot neer met een hoge bamboe of een vijgenboom voor natuurlijke schaduw. Zo hoef je minder te sproeien. Gebruik regentonnen, zodat je ook kunt sproeien als het drinkwater schaars is. Buitenlampen op zonnecellen worden steeds beter en deze kunnen dan ook uitstekend de bedrade buitenlampen vervangen. Tuingereedschap op accu’s zijn nu ook al krachtig genoeg om elektrische en benzinebroertjes te evenaren. Zo belasten we het milieu minder en kunnen we klimaatbewust van onze vrolijke, zomerse tuin genieten.