Wat zijn de verschillende soorten prijzen?

Wanneer je op zoek bent naar een koopwoning, kom je verschillende termen tegen als het gaat om de prijs van de woning. Traditioneel gezien had je een vraagprijs waarbij de koper dan een bod kon doen dat onder, op of boven deze vraagprijs lag. De verkopende partij deed dan een tegenbod met als doel door onderhandelen samen tot een uiteindelijk koopsom te komen. Tegenwoordig zijn er ook andere vormen. We gaan ze vandaag bespreken.

Bieden vanaf
Met ‘bieden vanaf’ wordt bedoeld dat de verkopende partij een minimumprijs heeft vastgelegd en dat biedingen die daaronder liggen niet eens in behandeling worden genomen. Vaak is deze bieden-vanaf-prijs ogenschijnlijk wat aan de lage kant voor de woning. Dit trekt natuurlijk dan de aandacht van een potentiële koper. Door het bieden is het de bedoeling dat de uiteindelijke prijs een stuk hoger uitkomt, maar niet lager kan zijn dan de gestelde minimumprijs. Zo weet de verkoper dat zijn huis in ieder geval opbrengt wat het waard is. Er zijn dus geen onderhandelingen. Het hoogste bod wint.

Richtprijs
Bij een richtprijs wil de verkopende partij bij benadering de gestelde prijs krijgen voor de woning, maar worden lagere biedingen wel meegenomen. Het bedrag is dus een ongeveer-prijs. Afhankelijk van de woning kan ook een lager bod geaccepteerd worden als er geen hogere biedingen zijn gekomen. Ook hier geldt dat er niet onderhandeld wordt door de kopende en verkopende partij. Ook bij een richtprijs wint het hoogste bod.

Vraagprijs
Dit is de traditionele manier. Als de verkoper een vraagprijs hanteert, kan een koper een bod uitbrengen op de woning dat hier boven, op of onder ligt. Zodra er een bod is uitgebracht kunnen beide partijen (al dan niet met behulp van een aan- en/of verkoopmakelaar) gaan onderhandelen. Het doel is dan natuurlijk dat de woning voor een prijs die naar beider tevredenheid is, verkocht wordt. In de huidige markt worden vrijwel alle woningen royaal boven de vraagprijs verkocht.

Vaste prijs
Bij een vaste prijs is de vraagprijs, zoals het woord al zegt, vast. Voor dit bedrag wordt de woning verkocht aan de eerste koper die dit bedrag wil betalen. Deze vorm is in zekere zin verouderd. Voorheen werd er veel vaker onder de vraagprijs geboden. Als een verkoper geen lagere biedingen wilde hebben, kon hij voor een vaste prijs kiezen. Zo weet de verkoper dat hij gegarandeerd het gevraagde bedrag voor de woning krijgt. Het scheelt ook onderhandelen.

Oververhitte woningmarkt
Door de oververhitting van de woningmarkt wordt momenteel het bieden vanaf vaak gehanteerd. De grote vraag hierbij is dan: wat moet ik bieden om te winnen? Je wilt tenslotte niet teveel betalen voor je toekomstige huis. Een aankoopmakelaar kan jou uitstekend helpen om de juiste prijs te bieden, zodat die fijne woning van jou wordt.