Wat zijn de woontrends van 2022?

Het jaar 2022 is inmiddels alweer op 1/3, maar we gaan toch nog even kijken naar de woontrends van dit jaar. Wie op huizenjacht was en in veel huizen binnen heeft gekeken, heeft kunnen zien dat we vorig jaar onze muren een mooie donkere tint hebben gegeven. Ook hebben we ons omringd met groene planten en aan onze muren hingen plaatjes waar we vrolijk van worden. Maar wat zijn we dit jaar aan het doen? We gaan dit jaar voor retro en urban jaren 90.

Behangen of schilderen?
Die mooie donkere tint muur was leuk, maar na verloop van tijd wordt dat ook weer saai. Daarom gaan we er een behangetje overheen doen. Geen heftige kleuren meteen, maar rustig, met mooie geometrische vormen. Het hoeft natuurlijk ook niet meteen saai te worden. Of toch maar weer een frisse witte kleur? Nee, geen ral 9010. Het mag warmer, natuurlijker. Denk aan een zweempje terra of een hint van hemelsblauw. Als je ervoor kiest om één muur een kleur te geven, kies dan de muur die het meest in het oog springt. Het mag gezien worden.

Kleurrijke meubels
Het grijze bankstel mag op marktplaats. We gaan de kleur van de muur in de meubels stoppen dit jaar. Niet te fel, houd het dicht bij de natuur. Denk ‘hout’, denk ‘Scandinavië’, denk ‘strakke lijnen’ of juist rond en organisch. Dikke wollen vloerkleden, ijzeren bijzettafeltjes en rotan items zie je regelmatig terugkomen. Vintage met een vleugje nu, retro en toch modern. Geen huis is compleet zonder ergens een deco-laddertje tegen de muur! Hang er een woondeken overheen of potjes met wat kleine plantjes.

Gezellig groen
En die planten dan, inderdaad? De planten mogen blijven. Deze mogen zelfs groter en uitbundiger. Past er een boompje in de woonkamer? Aarzel dan niet. Als je een zonnig hoekje in je woning hebt, zet er dan een paar mooie, grote planten neer en eventueel twee zachte stoelen. Zo maak je een mini-binnentuintje waar je lekker een kop koffie kan drinken. Op minder bereikbare plekken kun je een paar kunstplanten neerzetten. Zo heb je wèl het groen, zonder dat je op je aanrecht hoeft te klimmen om ze water te geven. Een vrolijke bos tulpen in een grote vaas geven je het echte lentegevoel.

Muurdecoratie
Aan de muur gaan nu geometrische vormen in reliëf. En wil je echt urban retro, dan gaat er hout tegen de muur; een printje of echt hout. Wat je momenteel veel ziet is een zwart ijzeren rekje met houten plankjes, waar je accessoires op kan zetten. Je kunt ook groen en hout combineren door bijvoorbeeld bladeren of bladerprints toe te voegen. Door open houten frames als wandplanken aan de muur te hangen, kun je steeds variëren met je decoratie. Zo houd je je huis lekker up-to-date. Helemaal 2022.