Welke soorten keukens zijn er?

Als je een nieuw huis gaat kopen, zijn er natuurlijk verschillende aspecten van de woning waar je goed naar kijkt. Een ervan is de keuken. De keuken is een belangrijke ruimte in je huis waar je ongemerkt toch best veel tijd doorbrengt. Je wilt dan ook dat je hier alles vindt wat je nodig hebt en dat je je er fijn voelt. Vandaag bespreken we een aantal soorten keukens en een paar dingen je absoluut wilt hebben in een (nieuwe) keuken.

Kombuiskeuken
Bij het woordje ‘kombuis’ denk je misschien aan een boot of schip. Dan kan kloppen. Op een boot is er weinig ruimte en door de keuken dan als een doorloop te plaatsen, gebruik je de beschikbare ruimte optimaal. Je hebt aan twee kanten werkruimte, vaak met kastjes erboven, waardoor je veel keuken op weinig vierkante meters kwijt kunt. Een nadeel is dat als je met meerdere mensen in de keuken staat, je elkaar snel in de weg kan lopen. Het is in elk geval gezellig.


U-keuken
Een U-keuken zegt het eigenlijk al: de keuken vormt de letter U. Je hebt twee zijkanten en een achterkant. Een keuken in een U-opstelling geeft je veel werkruimte. Tegenwoordig vind je vaak ook een kook- of werkeiland in een U-keuken, wat meteen nog meer bergruimte oplevert. Je kunt hier ook goed omheen lopen. Je hebt wel een stuk meer oppervlakken om schoon te houden.


Rechte keuken
Een rechte keuken bestaat eigenlijk maar uit één kant. Deze keukensoort past daarom makkelijk in kleinere ruimtes, maar ook in een open ruimte kan een rechte keuken goed werken. Je benut er een lange rechte wand optimaal mee. In een rechte keuken heb je vaak wat minder bergruimte, omdat je er een spoelbak en kookunit in kwijt moet. Als er dan nog een vaatwasser en een koelkast bij komt, houd je al snel niet veel meer over. Door creatief te zijn met de indeling van je kastjes, kun je hier toch een mouw aan passen.


Hoekkeuken
Een hoekkeuken bevindt zich in de hoek van de ruimte en je hebt dus twee kanten. Ook in hoekkeukens zie je tegenwoordig steeds vaker kook- of werkeilanden, zodat je extra werkvlakken houdt. Dit is één van de populairste keukenvormen, omdat het veelzijdig is en in veel ruimtes werkt. Door de ruimte heb je vaak geen bovenkastjes meer nodig, wat de keuken een veel rustigere uitstraling geeft. Dit geldt overigens ook voor een U-Keuken.


Must-haves
In een (nieuwe) keuken zijn er een paar dingen die je anno 2021 absoluut wilt hebben. Een inductieplaat kookt bijvoorbeeld vrijwel hetzelfde als een gasfornuis, maar dan natuurlijk geheel elektrisch. Het gaat een stuk sneller en de platen koelen ook meteen weer af. Dit is veiliger én prettiger; je hoeft niet bang te zijn dat je eten doorgaart op de hete plaat. Door het gebruik van een kokend-waterkraan, zoals een Quooker, hoef je geen waterkoker meer neer te zetten en dat scheelt ruimte, maar ook tijd.


Ben je geïnspireerd geraakt? Je makelaar kan je nog veel meer vertellen over de mogelijkheden voor de keuken in je toekomstige woning.